powoduje co to znaczy

Co to jest Co powoduje ból?. Czym jest ostrą przyprawę. Ta ostrość smaku to sukces działania.

Czy przydatne?

Co powoduje ból? - definicja

Co znaczy: Czerwoną papryczkę chili znamy z naszej kuchni jako bardzo ostrą przyprawę. Ta ostrość smaku to sukces działania zawartej w niej kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który podrażnia komórki kubeczków smakowych i błony śluzowej, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Jak podaje Wikipedia, kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 roku poprzez amerykańskiego chemika L. T. Thresha. Jak informuje portal HealthDay, nasz organizm w miejscach bólu produkuje substancję bardzo podobną do kapsaicyny. Związek ten jest w stanie aktywizować receptory komórek zwane TRPV1 (transient potential vanilloid 1) odpowiedzialne za odczuwanie bólu. Jak odkryli badacze z University of Texas Health Science Center pracujący pod kierunkiem doktora Kenetha Hargreavesa, zahamowanie wytwarzania tej substancji, która są utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM - (oxidized linoleic acid metabolite) uśmierza przewlekły ból. Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu - związanego np. z ostrymi stanami zapalnymi, nowotworami czy schorzeniami stawów. Co istotne, naukowiec twierdzi, iż nowy środek przeciwbólowy nie będzie powodował uzależnień. Od tego ważnego odkrycia do wyprodukowania specyfiku blokującego OLAMY'y zapewne minie dużo czasu, tak więc jeszcze wstrzymajmy się z wyrzuceniem do kosza opakowań lidokainy czy artekainy. na podstawie HealthDay.com

Definicje jak Co powoduje ból? znaczenie w Słownik na C.