jajkiem co to znaczy

Co to jest Co z tym jajkiem?. Czym jest ich część, zwana kolokwialnie żółtkiem jest szkodliwa dla.

Czy przydatne?

Co z tym jajkiem? - definicja

Co znaczy: Poprzez sporo lat przyzwyczajano nas do mitu, iż jajka albo ich część, zwana kolokwialnie żółtkiem jest szkodliwa dla zdrowia. Teraz badacze zmieniają zdanie i twierdzą, iż jajka powinny jeść już nawet dzieci przed ukończeniem pierwszego roku życia. Jajko to wyjątkowo bogate źródło białka. Największy lęk konsumentów budzi zawarty w jaju cholesterol, jego negatywne działanie jest jednak neutralizowane przez wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Znaczącą przewarzająca część masy jajka ponieważ aż 75% stanowi woda, pozostałe składniki to białko, tłuszcze i węglowodany. Cholesterol to mniej niż 1% masy jajka. Prócz drogocennego białka jaja zawierają również witaminy (grypa B, wit. A, wit. D, wit. E) i minerały (jod, cynk). Wspomniany cholesterol liczonych w miligramach na jedno standardowej wielkości jajko wynosi 300 miligramów, co pozwala pokryć całkowite dzienne zapotrzebowanie. O szkodliwości jajek przekonywano raczej w latach 60-tych, kiedy to badacze ustalili związek między występowaniem chorób serca, a stężeniem cholesterolu w surowicy krwi. Wtedy także naukowcy wskazali dzienną max. dawkę cholesterolu podawane w diecie na 300 miligramów. Zdaniem dietetyków na jajka powinny uważać osoby spożywające większe ilości czerwonego mięsa. Równocześnie można stwierdzić iż ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowanie nie są konieczne jajka. Pamiętajmy, iż są one doskonałym źródłem białek

Definicje jak Co z tym jajkiem? znaczenie w Słownik na C.