czekoladzie jeszcze co to znaczy

Co to jest Jeszcze o czekoladzie.... Czym jest sporo państw tej strefy klimatycznej to najwięksi.

Czy przydatne?

Jeszcze o czekoladzie... - definicja

Co znaczy: Czekolada nie jest popularnym wytworem w tropikach, mimo iż sporo państw tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie. Przyczyna jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę. Towary czekoladowe zaczynają się topić w temperaturze 25°C. Badacze zajmujący się żywnością od wielu lat próbowali zaradzić temu zjawisku. Aktualnie naukowcy z Nigerii są już blisko celu, a więc powstania odpornej na ciepło czekolady, która w dodatku zachowałaby własne walory smakowe. Pomysłodawcy nowego przysmaku z Cocoa Research Institute, zmieszali mączkę kukurydzianą z kakao, uzyskując w ten sposób wytwór odporny na wysokie temperatury. Czekolada zachowuje swój kolor, smak i inne walory. Mąka kukurydziana zagęszcza czekoladę i przy wysokich temperaturach zapobiega wypływowi masła kakaowego, naturalnego tłuszczu ziaren kakaowych. Nigeryjski wytwór nie rozpływa się aż do temperatury 50°C. Na pomysł wyprodukowania odpornej na wysoką temperaturę czekolady wpadli już w czasach II Wojny Światowej eksperci pracujący dla armii USA. W trakcie operacji Pustynna Burza, spółka Hershey's Chocolate testowała czekoladę wytrzymującą temperatury do 62°C. Smak Desert Bar (Pustynnej Tabliczki) był jednak oceniany bardzo różnie. Powstaje jednak problem, który może się pojawić, tak jak to miało miejsce w razie innych odpornych na wysoką temperaturę czekolad. Nie topią się one także w ustach. na podstawie: Yahoo

Definicje jak Jeszcze o czekoladzie... znaczenie w Słownik na J.