mandarynki smukłość co to znaczy

Co to jest Smukłość mandarynki. Czym jest za naturalnych sprzymierzeńców osób pragnących stracić.

Czy przydatne?

Smukłość mandarynki - definicja

Co znaczy: Owoce cytrusowe uznawane były poprzez większą część XX w. za naturalnych sprzymierzeńców osób pragnących stracić zbędne kilogramy. W latach 30. grejpfrut stał się popularnym składnikiem diety, a począwszy od lat 70. sugerowano, aby do każdego posiłku spożywać połowę tego owocu, którego enzym miał spalać dostarczane organizmowi kalorie. W badaniach z 2009 r. zespół dr. Murraya Huffa z University of Western Ontario dowiódł, iż zawarta w grejpfrucie naringenina (organiczny zw. chemiczny z gatunku flawonoidów) rzeczywiście chroni przed otyłością. W najnowszych, opublikowanych w 2011 r., badaniach zespół badaczy pod kierownictwem tego samego naukowca zwrócił uwagę na nobiletynę zawartą w skórce mandarynki. Badaniu poddane zostały myszy, które podzielone zostały na dwie ekipy. Pierwszej z nich podawano pokarm bogaty w tłuszcze i proste węglowodany, w wyniku czego gryzonie doprowadzono do otyłości, której towarzyszył podwyższony poziom cukru we krwi i zbyt wysokie stężenie cholesterolu i trójglicerydów. Druga ekipa myszy otrzymywała precyzyjnie takie samo pożywienie, jednak wzbogacone o nobiletynę. W sytuacji tak odżywianych gryzoni nie wystąpiły niepokojące symptomy obserwowane u pierwszej ekipy myszy. Nobiletyna uchroniła zwierzęta przed otyłością i zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi w błonie tętnic, które mogły w niedługim czasie doprowadzić do zawału albo udaru

Definicje jak Smukłość mandarynki znaczenie w Słownik na S.