chrzan dobry próchnicę co to znaczy

Co to jest Chrzan dobry na próchnicę. Czym jest kuchni japońskiej dodatkiem do narodowego dania.

Czy przydatne?

Chrzan dobry na próchnicę - definicja

Co znaczy: Wasabi, a więc zielony chrzan, będący bardzo popularnym w kuchni japońskiej dodatkiem do narodowego dania - sushi - ma działanie zdrowotne, a mianowicie zapobiega próchnicy zębów. Takie wyniki badań przedstawiono na międzynarodowym kongresie chemicznym (International Chemical Congress of Pacific Basin Societies). Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd w Japonii prowadził badania nad zielonym chrzanem. Badania laboratoryjne wykazały, iż substancje zawarte w tym dodatku do sushi hamują przyrost bakterii odpowiedzialnej za próchnicę (Streptococcus mutans). Mogą także mieć inne korzystne dla zdrowia działania, na przykład przeciwnowotworowe, przeciwkrzepliwe i przeciwastmatyczne. Wasabia japonica należy do tej samej rodziny roślin co kapusta czy brokuły - zawierają one podobne związki chemiczne, odpowiadające za ich wspólny charakterystyczny smak. Próchnica jest zmorą współczesnego świata. Nowoczesna dieta wręcz predysponuje do powstawania zmian w zębach. Stąd proste zalecenia, jak regularne mycie zębów (najlepiej po każdym posiłku), powinny być wpajane najmłodszym, aby promować zachowanie zdrowych zębów i hamować postęp próchnicy w społeczeństwie. (inf.wł.)

Definicje jak Chrzan dobry na próchnicę znaczenie w Słownik na C.