mlekiem co to znaczy

Co to jest Co z tym mlekiem?. Czym jest są w większości posiłków. Mleko jest źródłem łatwo.

Czy przydatne?

Co z tym mlekiem? - definicja

Co znaczy: W diecie zdrowego człowieka mleko i jego przetwory obecne są w większości posiłków. Mleko jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, a również witamin A, E i D. Bywa, iż mleko jest powodem alergii, część z nas rezygnuje z jego spożycia z racji na smak i zapach. Jedna szklanka mleka krowiego dostarcza organizmowi 300 mg wapnia. Pierwiastek ten odpowiada za postęp i zdrowie układu kostno-szkieletowego, w tym zębów. Wapń bierze ponadto udział w procesie przewodnictwa impulsów bioelektrycznych, co ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w procesach krzepnięcia krwi, skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego. Wapń zawarty w krowim mleku jest łatwo przyswajalny. Organizm wykorzystuje nawet 30% pierwiastka z tego źródła, w znacząco większym stopniu niż z produktów roślinnych. Witaminy z gatunku B obecne w mleku odpowiedzialne są za zdrowie skóry i produkcję przedmiotów krwi – krwinek białych i czerwonych. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A i D zapewniają odpowiednią kondycję oczom, skórze, chronią szkliwo zębów i kości. Składniki mineralne takie jak potas odgrywają istotną rolę w pracy komórek nerwowych i mięśniowych. Mleko jest również źródłem kwasów tłuszczowych z gatunku omega-3. Organizm części osób nie z przyczyn alergicznych nie toleruje dobrze krowiego mleka. Problemy z należytym jego przyswajaniem wynikać mogą z reakcji alergicznej na białko albo laktozę (cukier mleczny). Reakcję alergiczną obserwuje się przeważnie u dzieci przed ukończeniem drugiego roku życia. Liczba wypijanego mleka powinny ograniczyć również osoby z przewlekłymi schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak problemy z trawieniem czy chorobą wrzodową, a również układu krwionośnego (tłuszcze zawarte w mleku). Dorosłe osoby rzadko wykazują negatywne reakcje po spożyciu krowiego mleka. Wszyscy, którzy z różnych przyczyn nie mogą wzbogacać swojej diety w krowie mleko i jego przetwory, powinni zadbać o dostarczanie cennych składników ze źródeł alternatywnych, a są nimi: produkty sojowe, biała fasola, pszenne otręby, sardynki, pomidory. Rekomendowane dzienne spożycie wapnia wynosi dla dzieci i młodzieży 1200 mg, a dla dorosłych (ponad 24. roku życia) – 900 mg. inf. swoje

Definicje jak Co z tym mlekiem? znaczenie w Słownik na C.