czarna herbata dobra próchnicę co to znaczy

Co to jest Czarna herbata dobra na próchnicę. Czym jest próchnicę twierdzą badacze z USA i Japonii.

Czy przydatne?

Czarna herbata dobra na próchnicę - definicja

Co znaczy: Picie czarnej herbaty może znacząco zmniejszyć podatność na próchnicę twierdzą badacze z USA i Japonii. Wg nich picie czarnej herbaty ogranicza przyrost płytki bakteryjnej blokując postęp próchnicy i chorób przyzębia. Za ojczyznę herbaty uważane jest Jemen. Legenda o początkach herbaty datuje się na 3 tys. lat przed naszą erą Wtedy cesarz chiński odpoczywał pod drzewem herbacianym. Do czarki z gorącą wodą wpadło mu kilka liści herbaty. Zachwycił się smakiem i aromatem napoju. Tak właśnie zaczęła się historia herbaty. Herbata jest wywarem z liści rośliny Camellia sinensis, napojem spożywanym w sporych ilościach poprzez ludzi na całym świecie, największym zaraz po spożyciu wody mineralnej. Statystycznie każdy człowiek spożywa cztery szklanki herbaty na dzień. Największe uprawy herbaty pochodzą z Indii, Chin, Sri Lanki, Turcji, Rosji i Japonii. Średnio produkuje się w takich państwach 2.5 miliona ton herbaty każdego roku. Prócz faktu, iż herbata jest smacznym i tradycyjnym napojem, posiada jeszcze właściowości antybakteryjne, antyoksydacyjne i obniżające poziom cholesterolu we krwi. Przeszło dwudziestoletnie badania naukowe dowiodły, iż herbata wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i hamuje postęp chorób serca. Dlatego także napój ten został zatwierdzony jako środek leczniczy wykazujący funkcję bioregulacyjną. Dotychczas uważano, iż zielona herbata, z racji na brak procesu fermentacji, zawiera więcej polifenoli, które wykazują spore właściwości antyoksydacyjne. Ostatnie badania wskazały, iż wszystkie herbaty posiadają takie składniki, ale w różnych proporcjach. Ludzka dojrzała płytka nazębna w swoim składzie zawiera powyżej 300 tys. różnych gatunków bakterii, które zanurzone są w bezpostaciowej macierzy. Bakterie płytki nazębnej wykazują działanie próchnicotwórcze, z racji na wytwarzanie środowiska kwasowego w jamie ustnej. Także nie usuwana płytka nazębna wywołuje mechanizmy zapalne przyzębia. Dlatego tak bardzo istotna jest kontrola płytki bakteryjnej przy codziennej higienie j. ustnej. Lekarz Wu odkrył, iż zawarte w czarnej herbacie polifenole efektywnie ograniczają przyrost płytki nazębnej i postęp próchnicy. Natomiast inny naukowiec, dr Lingstrom badał sukces płukania j. ustnej czarną herbatą. Wybrał wolontariuszy, którzy płukali jamę ustną czarną herbatą poprzez 1 minutę 5 razy na dzień poprzez 7 dni. Innym polecił płukać jamę ustną 1 minutę 10 min. na dzień zaś inni płukali tylko czystą wodą. Stwierdził, iż osoby, które płukały jamę ustną czarną herbatą 1 minutę poprzez 10 min. mają mniejszą akumulację płytki nazębnej i słabsze działanie kwasów wytwarzanych poprzez bakterie. Badania płukania j. ustnej czarną herbatą powielił dr Wu. Po wykonaniu badań stwierdził, iż ochronne działanie na zęby ma także 30 sekundowe płukanie czarną herbatą 5 razy na dzień z 3 minutowymi przerwami. Udokumentowano już dawno, iż właściwości profilaktyczne i antypróchnicowe posiada fluor. Liście herbaty są naturalnym źródłem fluoru, a więc spożywanie czarnej herbaty dzięki samemu fluorowi znacząco ogranicza postęp próchnicy. Być może dalsze badania wykażą, iż systematyczne spożywanie czarnej herbaty będzie mogło być dodatkowym codziennym środkiem higienicznym zapobiegającym próchnicy i chorobom przyzębia. Wyniki ww. badań zaprezentowano na zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego w Orlando w stanie Floryda. (inf.wł.)

Definicje jak Czarna herbata dobra na próchnicę znaczenie w Słownik na C.