erozja niebezpieczna co to znaczy

Co to jest Niebezpieczna erozja. Czym jest nieodwracalne uszkodzenia tkanek twardych zęba, które są.

Czy przydatne?

Niebezpieczna erozja - definicja

Co znaczy: Nadżerki albo odmiennie erozje szkliwa to miejscowe, nieodwracalne uszkodzenia tkanek twardych zęba, które są rezultatem zbyt długiej ekspozycji zębów na działanie kwaśnych substancji, raczej pokarmów. Powstawanie zmian erozyjnych jest procesem powolnym, który w pierwszym etapie może pozostać niezauważony. Początkowo uszkodzenia dotyczą tylko szkliwa i cały mechanizm przebiega bezobjawowo. Jednak gdy tylko procesem demineralizacji zostanie objęta zębina, pojawiają się pierwsze, niemiłe choroby towarzyszące nadwrażliwości zębów na ciepło, zimno i słodki smak potraw. Nie leczone nadżerki mogą doprowadzić do stworzenia głębszego ubytku. W najwyższym stopniu narażone na szkodliwe działanie kwasów w produktach spożywczych są zęby przednie, gdzie nadmierna konsumpcja kwaskowej żywności i słodkich napojów może prowadzić do uszkodzenia szkliwa. W odróżnieniu do zmian próchniczych, nadżerka występuje również w miejscach wolnych od osadu nazębnego. Obecne nawyki żywieniowe sprzyjają spożyciu erozyjnych napojów i soków owocowych. Szczególnie zdradliwe są gazowane napoje typu cola. Owoce, jogurt, napoje cytrusowe, mogą wydawać się niegroźną przekąską. Jako bogate źródło witamin są szeroko propagowane poprzez ekspertów od żywienia. Dieta obfitująca w kwaśne pokarmy, a szczególnie kwas cytrynowy przyczynia się do rozkładu substancji mineralnych będących fundamentem budowy zębów, reagując z jonami wapnia w szkliwie. Na skutek powtarzającej się ekspozycji na kwaśne produkty żywnościowe, szkliwo zębów traci własną fakturę i barwę. W rezultacie dochodzi do straty wapnia. Szczoteczka do zębów o zbyt twardym włosiu, i nieodpowiednie techniki szczotkowania przyspieszają ten mechanizm

Definicje jak Niebezpieczna erozja znaczenie w Słownik na N.