próchnicy rozwoju warunki co to znaczy

Co to jest Warunki rozwoju próchnicy. Czym jest czynniki, które wzajemnie na siebie oddziaływają.

Czy przydatne?

Warunki rozwoju próchnicy - definicja

Co znaczy: Gdy dochodzi do rozwoju próchnicy muszą zaistnieć cztery czynniki, które wzajemnie na siebie oddziaływają. To są bakterie, cukry, podatność zębów i czas. Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, ale niewystarczającym, do stworzenia próchnicy. W znacznej mierze za postęp próchnicy odpowiadają paciorkowce, a głównym winowajcom jest bakteria o nazwie Streptococcus mutans. Bakterie rozpoczynają cały mechanizm próchnicotwórczy przez wytwarzanie kwasów wskutek metabolizowania cukrów. Kwaśne środowisko j. ustnej sprzyja demineralizacji powierzchni zębów. Bakterie uczestniczą również w powstawaniu płytki nazębnej. Cukry są fundamentem metabolizmu bakterii. Znajdują się niemal we wszystkich pokarmach w różnej ilości. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Bakterie, które kolonizują płytkę nazębną reagują na powiększone stężenie cukrów na trzy metody przez przyspieszenie metabolizmu i jego skrócenie. Podatność na próchnicę jest właściwością osobniczą. Zapadalność na próchnicę różni się u różnych osób. Wynika to na przykład z predyspozycji genetycznych. By doszło do stworzenia próchnicy trzy powyższe czynniki muszą zaistnieć równocześnie adekwatnie długo w okresie. Nawet wysokie spożycie cukru przy podatnych na próchnicę zębach nie musi prowadzić do rozwoju tej dolegliwości. Warunkiem jest jednak precyzyjne i częste oczyszczanie zębów z pozostałości pokarmowych

Definicje jak Warunki rozwoju próchnicy znaczenie w Słownik na W.