Zdrowsze niż zdrowe - definicja
Co znaczy:
Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze opracowane żeby wywoływać udokumentowany, maksymalnie korzystny wpływ na nasze zdrowie powyżej ten, który wynika z obecności składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za konieczne. Żywnością funkcjonalną nie są suplementy diety, leki ani jakiekolwiek inne środki farmaceutyczne. Żywność funkcjonalna jest znana w państwach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, liderem na rynku produkcji tego typu żywności jest Japonia. Żywność taka może na przykład obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie. Aktualnie do ekipy produktów spełniające kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć: • produkty wzbogacone w: - nienasycone kwasy tłuszczowe - stanole - błonnik pokarmowy - witaminy i składniki mineralne - probiotyki i prebiotyki • produkty zawierające obniżoną zawartość: - cholesterolu - sodu (produkty niskosodowe) - kalorii (produkty niskoenergetyczne) Idea żywności funkcjonalnej ma związek z filozoficzną tradycją Wschodu, gdzie nie dokonuje się wyraźnego rozróżnienia pomiędzy pożywieniem a lekarstwem
Definicje jak Zdrowsze niż zdrowe znaczenie w Słownik na Z.