Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku - definicja
Co znaczy:
Osoby wrażliwe na odczuwanie gorzkiego smaku rzadziej uzależniają się od nikotyny – informuje pismo "American Journal of Human Genetics". Szczególna wrażliwość na gorzki smak pozwala również unikać potencjalnie toksycznych pokarmów. Umiejętność ta uwarunkowana jest genetycznie, inna u każdego osobnika i uzależniona od przynależności do danej ekipy etnicznej. Naukowcy z University of Virginia Health Mechanizm wykazali, iż geny od których zależy wrażliwość na odczuwanie gorzkiego smaku, odgrywają rolę w procesie uzależnienia od nikotyny. Badaniami objęto grupę 2 tys. osób. Osoby, które intensywniej odczuwały gorzki smak były mniej narażone na uzależnienie od nikotyny w porównaniu z osobami odczuwającymi ten smak mniej intensywnie. W wynikach swoich badań, badacze upatrują szansę na powstanie testów identyfikujących osoby bardziej narażone na postęp nałogu nikotynowego. „Wiedza, którą zdobyliśmy może być istotnym narzędziem w przewidywaniu, kto ma większe predyspozycje do bycia palaczem” – twierdzi prowadzący badaniami dr Ming Li. Kluczem do sukcesu jest zrozumienie wzajemnego oddziaływania wielu różnych genów od których zależy postęp uzależnienia od nikotyny. To pozwoli na postęp metod zapobiegania nałogowi i leczenia palaczy. Dr Li wraz ze własnymi współpracownikami korzysta z algorytmów i programów komputerowych, które pozwalają badać wzajemne stosunki między genami i środowiskiem i uwzględnić inne istotne czynniki, takie jak wiek, płeć i rasę pacjenta
Definicje jak Pomocny zmysł odczuwania gorzkiego smaku znaczenie w Słownik na P.