Herbata fluorowa? - definicja
Co znaczy:
Jest prawdopodobne, iż jeden z najpowszechniej spożywanych napojów – czarna herbata – może zawierać wyższe stężenie fluoru niż przedtem sądzono... "Jedna czy dwie filiżanki herbaty nie stanową problemu, lecz w razie osób, które nie umieją obyć się bez czarnej herbaty, spożywanie jej w zbyt sporych ilościach może wywierać negatywny wpływ na zdrowie" – twierdzi dr Gary Whitford, prof. biologii j. ustnej w Medical College of Georgia School of Dentistry. Przewarzająca część badań wykazuje, iż w 1 litrze czarnej herbaty znajduje się od 1 do 5 mg fluoru, ale najnowsze badanie sugeruje, iż może być go znacząco więcej - nawet 9 mg w każdym litrze napoju. Fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą, chociaż nadmierne i długookresowe przyjmowanie go w znacznych ilościach nie jest obojętne dla kośćca. Bezpieczna dawka dzienna to 2-3 mg; za dawkę szkodliwą dla zdrowia uznaje się 20 mg fluoru na dzień pośrodku 10 lat. Dr Whitford powiedział, iż sprawa poziomu fluoru w czarnej herbacie była poprzez długi czas pomijana. Baczniej przyjrzał się temu problemowi po analizie wyników badań czterech pacjentów z zaawansowaną fluorozą szkieletu. Powodem dolegliwości, która charakteryzowała się bólem i uszkodzeniami stawów i kości było przyjmowanie fluoru w zbyt sporych dawkach. Co ciekawe, każdy z dotkniętych chorobą pacjentów wypijał od 3 do 7 litrów (!) herbaty na dzień poprzez ostatnie 10-30 lat. "Gdy zbadaliśmy tradycyjną sposobem gatunki herbaty spożywane poprzez naszych pacjentów, odkryliśmy, iż stężenie fluoru było bardzo niskie, zatem zastanawialiśmy się czy sposób ta wykrywa całą zawartość fluoru." - dodał dr Whitford. Naukowiec zwrócił uwagę, iż Camellia sinensis, gatunek rośliny z rodz. herbatowatych, akumuluje znaczące ilości fluoru i glinu w swoich liściach (od 600 do 1000 mg każdego z pierwiastków w 1 kg liści), których część po przyrządzeniu naparu trafia do organizmu konsumenta. W większości dostępnych badań nad wpływem czarnej herbaty służąca była sposób pomiaru wielkości fluoru, która nie wykazuje obecności związku tego pierwiastka z glinem – fluorku glinu. Dr Whitford zastosował nową metodę, która przełamuje wiązanie fluor – glin, dzięki czemu udaje się wykryć całą faktyczną zawartość fluoru. Naukowiec przetestował siedem dostępnych w amerykańskich sklepach gatunków czarnej herbaty, zaparzając każdą z nich poprzez 5 min. w wolnej od fluoru wodzie. Stężenie fluoru w każdej z próbek było od 1,4 do 3,3 raza wyższe niż w razie badania sposobem tradycyjną. Dr Whitford uspokaja, iż picie herbaty w umiarkowanych ilościach nie skutkuje niepożądanych skutków. Wyniki badań zostały zaprezentowane w trakcie odbywającej się w połowie lipca br. w Barcelonie Konferencji Międzynarodowego Stowarzyszenia Badań na Stomatologią (IADR). TH na podstawie ScienceDaily
Definicje jak Herbata fluorowa? znaczenie w Słownik na H.